Zapaz Food B.V.

curved border
project image
Project nummer
Bedrijfsnaam Zapaz Food B.V.
Sector Food
Financiering Financial Crowdlease
Risico classificatie BB - laag risico
Partner Kapitaal Op Maat
Doelbedrag € 300.500
Geïnvesteerd € 300.500
Rente p/j 7,5%
Looptijd 54 maanden
Inschrijving tot 09-03-2020

Beschrijving

Philip en Kim de Baar zijn de eigenaren van Zapaz Food B.V.. Samen leiden ze de productie van Mexicaanse producten in Heerhugowaard. De ouders van Kim waren reeds succesvol in de internationale handel van deze producten en hadden al een goedlopende tortilla-bakkerij, tot met oudjaar in 2006 het noodlot toesloeg en de bakkerij volledig in de vlammen opging. Na rijp beraad wierpen schoonzoon Philip en dochter Kim zich op om de zaak opnieuw op te gaan bouwen. Na in 2010 te zijn gestart op beperkte schaal, vond een verhuizing in 2017 naar Heerhugowaard plaats. De capaciteit van het huidige pand is voldoende om een grote groei te realiseren, zodat het bedrijf hier flink vooruit kan. De volgende groeistap dient zich nu aan. Om aan de voortdurende vraag naar de eigen producten van Zapaz te kunnen voldoen, zal de capaciteit van de bakkerij vergroot moeten worden. Om dit te realiseren biedt Zapaz Food B.V. een lening aan van € 300.000, -. Zapaz Food B.V. biedt de investeerders van Kapitaal op Maat een rentepercentage van 7,5%. Na een aflossingsvrije periode van 6 maanden zal de lening in 48 maanden lineair worden afgelost.

Het bedrijf
Philip de Baar is direct na zijn schoolopleiding in 1998 op 18-jarige leeftijd gestart met het werken als timmerman in de bouw. In 2000 is hij op 20-jarige leeftijd begonnen met zijn eigen bouwbedrijf en heeft dit succesvol gerund tot en met 2010. Philip en Kim zijn al samen sinds 1996 en Philip heeft met zijn bouwbedrijf meerdere aanpassingen en verhuizingen gedaan van de fabrieken van de ouders van Kim. Deze ervaringen en het veelvuldig meedraaien in de tortilla-productie heeft voor Philip de doorslag gegeven om zich vanaf 2010 samen met Kim volledig op de handel in Mexicaanse producten te storten. Bij gebrek aan een eigen bakkerij werden de orders van de oude klanten voor een gedeelte aanvankelijk elders ingekocht, totdat er in 2015 een eigen productielijn werd aangekocht.

In juli 2017 is het huidige pand in Heerhugowaard gehuurd en werd de productie daar opgestart. Inmiddels beschikt het bedrijf over een productielijn van taco’s, die in olie gebakken worden, en een tortillabaklijn. Tortilladeeg wordt in de bekende pannenkoekvorm geperst, waarna het moet rijzen. Daarna wordt het in de oven afgebakken, om vervolgens gestapeld en verpakt te worden, hetgeen grotendeels geautomatiseerd en door robots gedaan wordt. Ook worden hier de kruiden en dinner kits met eigen machines verpakt.

Voortbordurend op het handelsnetwerk van (schoon)vader W. de Wit, levert Zapaz Food B.V. onder de merknaam Hacienda, Zapaz Organic en private labels aan verschillende soorten afnemers in Nederland maar ook ver daarbuiten, in zo’n 65 landen. Zo heeft het bedrijf een buitengewoon sterke positie in het Midden-Oosten verworven, door als een van de eerste verpakkingen met Arabische teksten te leveren. Zapaz Food B.V. levert zelfs aan de Zuid-Amerikaanse markt (met name Brazilië), de bakermat van de Mexicaanse producten zoals wij die kennen.

De markt voor tortilla’s en taco’s wordt gedomineerd door enkele wereldspelers, die vooral erg grote volumes produceren. Zapaz Food B.V. daarentegen is erg goed in het produceren van kleinere volumes, afwijkende, kleinere verpakkingen en vooral ook bio en organische producten, waardoor ze met betere marges kan produceren.  

Philip en Kim hebben oog voor nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen bij het efficiënter maken van hun productie, maar dus ook voor het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals een volledige lijn van organische producten (dit zijn producten die vrij zijn van toevoegingen zoals e-nummers en houdbaar makende ingrediënten). De vraag naar deze producten is enorm.

Organisatie
Zapaz Food B.V. werd in 2010 opgericht en had haar bedrijf aan de Keplerstraat in Heerhugowaard.  De dagelijkse leiding is in handen van Philip en Kim. Het bedrijf heeft 15 vaste medewerkers in dienst en enkele oproepkrachten. (Schoon)vader Wil is er regelmatig te vinden om te sparren over het verbeteren van de productie en logistiek.
Het huidige huurpand aan de Galileistraat is zeer ruim te noemen. Er is eens zoveel ruimte beschikbaar als er nu gebruikt wordt, zodat het bedrijf naar de toekomst toe in staat zal zijn om er een tweede volledige bakkerij lijn bij te plaatsen wanneer dat nodig zal zijn. Er is dus volop ruimte voor groei.

Omzet en groei
Zoals gezegd levert Zapaz Food B.V. reeds producten aan velerlei klanten en afnemers. Inmiddels is er verregaande interesse en wordt er reeds besteld door een aantal bekende spelers zoals de SuperUnie leden (Deen, Plus) en HelloFresh (NL en DL). Op dit moment is de vraag dusdanig groot dat er een tekort aan capaciteit is. Klanten moeten regelmatig teleurgesteld worden, dan wel wordt er ingekocht bij andere producenten. 

De omzet groeit gestaag. In 2019 wordt er wederom - na enkele jaren van investeren - winst gemaakt, waarmee het negatieve eigen vermogen weer positief is. Doordat men enkel een bescheiden rekening courant faciliteit heeft bij de bank, en daarnaast met achtergestelde leningen is gefinancierd, is het risico op faillissement erg laag. 

De omzetgroei die gerealiseerd kan worden met de additionele capaciteit is significant, en zoals gezegd staan enkele grote afnemers klaar om te bestellen. De inschatting is momenteel dat de volledige additionele capaciteit van de nieuwe perslijn onmiddellijk ingezet kan worden vanwege de ontstane vraag. Dit leidt dan ook tot een bijna verdubbeling van de omzet van € 1,5 mln naar € 2,8 mln. Nadat er in 2019 naar verwachting ongeveer € 100k winst wordt gemaakt, zal het winstcijfer  door de omzetgroei in 2020 sterk kunnen toenemen.  

De cash positie is met name eind 2019, begin 2020 vanwege de groei een aandachtspunt. Hiervoor is dan ook een factoring oplossing ingezet. Verder staat de vennootschap van schoonvader, W. De Wit Beheer B.V., borg voor een bedrag van € 150k, die naarmate de financiering wordt afgelost geleidelijk afloopt naar nul. Het verschil tussen het uitstaande obligo en de waarde van de machine (het financieringsrisico), zal namelijk ook dalen.

Financieringsbehoefte
De financieringsvraag wordt ingegeven door de groei van de vraag. Zapaz Food B.V. gaat haar productie kunnen verdubbelen door een deel van haar tortilla productielijn te vervangen. Het gaat om het gedeelte dat tortilla vormen perst uit het deeg. Waar nu in één slag 4 tot 6 deegbolletjes geperst worden, zal de nieuwe machine 12-16 bolletjes tegelijk persen, afhankelijk van de maat. Daarmee wordt de capaciteit bij dezelfde draaitijd ruim 2 tot 2,5 keer zo groot. De machine en aanpassing kost inclusief installatie € 300k.
De nieuwe pers wordt door Zapaz Food B.V. aangekocht in de VS bij Phoenix Automation INC., één van de weinige goede producenten van tortilla-bakkerij lijnen in de wereld. Na het rondkomen van de financiering, zal de machine besteld worden en binnen enkele maanden in Heerhugowaard afgeleverd worden. Doordat slechts een deel van de productielijn vervangen wordt, zal de bakkerij maar enkele dagen stil komen te liggen.

Waarom crowdfunding via Kapitaal Op Maat?
Zapaz Food B.V. ondernemers Philip en Kim De Baar hebben ervaren dat het financieren van een niet-standaard machine zoals deze bakkerij lijn vraagt om een meer flexibele financieringsvorm dan banken hen kunnen bieden. Middels hun intermediair hebben zij kennis gemaakt met de sympathieke mogelijkheden van het financieren van bedrijfsmiddelen met de investeerders van Kapitaal Op Maat, die hen in staat stellen om dit mooie Nederlandse bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Meer informatie

Website Zapaz: https://www.zapazfood.com/

Website Kapitaal Op Maat: https://www.kapitaalopmaat.nl/

curved border down arrow

Onze projecten


Asset categorieën

curved border

Plaats aanvraag

Vragen over investeren, leasen via de crowd, partner worden of gewoon meer weten over de mogelijkheden van Crowdlease®?

arrow icon
curved border

Waarom yes-man.nl?

Waarom ondernemers bij yes-man.nl bedrijfsmiddelen financieren? 

Bij ons lease je Bankvrij !  

 

2e hands apparatuur, innovatieve machines, of een merk dat nog onbekend is? yes-man.nl maakt het mogelijk!

Wij kijken verder en helpen u graag, vul hierboven het contactformulier in, of bel ons.